ICQ

Mé první krůčky na internetu jsou spojeny se školou. Odpolední vysedávání na chatech bylo prakticky denní rutinou a to ne jenom moji ale i spousty studentů nejen naší školy. Komunikace je nejen v poslední době základ internetu a prapůvod toho, proč způsobuje závislost. obyčejné PHP chaty mi pochopitelně brzy přestaly stačit a i já přičichl k vůni instant messagingu.

Už si úplně nepamatuju, jak skutečně začlo, ale vím jak to pokračovalo. na internetu jsem se seznámil s člověkem, který mě zasvětil do mnoha divů tehdejšího výkvětu techniky – html a css. Doma jsem internet neměl, takže to končilo probdělýma nocema nad kódem fanstránky a shromažďováním informací ze stránek ostatních. Což se samozřejmě neobešlo bez komunikace – tedy snahy vymámit souhlas k použití obsahu.

Před pár lety se konečně dostal internet i do mého skromného doupěte. Ještě teď si pamatuju, když jsem se o rok později, tj v době kdy jsem měl již nový pc, dostal zpět k tomu starému a doslova čuměl jak cyp na IE6 a ICQ2003b. Na novém počítači jsem totiž již vesele brousil v opeře a ke komunikaci používal Trillian.

Po nějaké době se mi v icq navršilo kolem čtyrech set kontaktů a začalo být nemožné zvládat komunikaci. Přišel nápad zřízení privátního tzv. VIP ICQ. Myšlenka byla pěkná, ale přesto kolem něj došlo k několika zašmodrchům. Jsem holt puntičkář.

Brzy na to se začaly objevovat první problémy. Hlavně technická nezmáklost a nedostatek potřebných feature mě přimělo k obnově stašího nápadu s IRC kanálem. Po nalezení slušného serveru se dokonce podařilo ideu realizovat a channel funguje již několik měsíců. Ke spokojenosti většiny.

Když vezmeme v úvahu otřepané fráze, kterými se v poslední době ohání skoro každý techweb, jako jsou licenční podmínky (u kterých skutečně neznám jediného člověka, který by alespoň část z nich neporušoval), odporného a nenažraného klienta a přičteme k tomu neskutečný čas, o který nás komunikace s tolika lidmi z kontakt listu obírá, z rovnice nám vypadne, že icq za to nestojí.

Na dlouhou dobu jsem opustil ICQ, neboť pro mě nemělo užitek. Lidi, se kterými jsem potřeboval mluvit byli na IRC. V práci máme ovšem zablokovaný přístup k tomuto komunikačnímu médiu, musel jsem najít pracovní alternativu – jabber. V gmail schránce integrovaný, tudíž není třeba žádného klienta a základní požadavky na komunikaci a nenáročnost splňuje. V práci si nemůžu víc stěžovat.

Bohužel jsem z několika málo důvodů byl nucen se opět objevit na icq, ale předpokládám, že nebude dlouho trvat, než se budu moci vrátit zpět k pohodlnějšímu životu bez kontakt listu na boku své obrazovky.