« Posts under Statusy z Lundu

Pátek třináctého(plus devátého – tedy dvaadvacátého)

To byl den. Možná jeden z nejhorších dosud tady. Nejen, že jsem se po cestě do práce ztratil na druhé straně Lundu po nástupu sice do správného autobusu ale v opačném směru a v práci se vůbec nedařilo, ale nakonec se mi ještě po cestě domu podařilo ztratit doklady.

»Read More

Další veselý let

Další veselý let se odehrál při návratu z chundru.

»Read More

Dámy a pánové, přátelé

Dámy a pánové, přátelé. Je to tady. Právě mi v mailové schránce přistálo potvrzení o zabookování letenky. Takže se uvidíme již 6.4! Začneme na oslavě Drpelových narozenin a přes víkend budeme pokračovat návštěvou První dámy (vysoké pece) a Nové Karoliny. A pokud se někdo chystá oprášit prastarou tradici šmigrustování, s radostí se přídám :)

Jupí! Těším se na vás, děcka, jak cyp :)

PS: Ano, zpět do Sverige se vracím 10.4.

Internet v hotelu (zase)

Internet v hotelu možná není tak úplně podělaný, jak jsem si do teď myslel. Sice je to bída, ale na Diablo 3 (jehož vydaní se stejně po masivních úpravách pravděpodobně zpozdí) to snad bude stačit. Problém je ale v routeru. Abyste pochopili. V hotelu je několik wifi routerů se stejným jménem a nastavením a váš laptop (ipad, telefon …) se automaticky připojí k tomu s nejsilnějším signálem bez toho, abyste vy jako uživatel museli hnout prstem – říká se tomu wifi roaming. Problém je v tom, že ten s nejsilnějším signálem u nás je dojebaný. Na to jsem přišel náhodou, když jsem si všiml, že internet u mě na nočním stolku funguje v pohodě.

Bohužel se mi ale rozhodně nedaří donutit jakýkoliv můj přístroj nepřipojovat se na ten dojebaný. Takže dva závěry: 1) internet víceméně funguje u mě na nočním stolku, 2) pravděpodobně to brzy opraví (prý o tom vědí).

To si sedím

To si sedím večer u laptopu, popíjím pivko, občas nějakou slivovici a vykouknu z okna. Tam je nějak moc světla. Ty vole, ono sněží! První sníh, co jsem ve Švédsku. Během minuty jsem byl v bundě a vyběhl ven.

Vůbec to nebyly vločky, to byly, prosím, vloky. A jak rychle toho přibývalo. Tak minimálně 5 cm za hodinu. Poznal jsem to tak, že sněžilo hodinu a na zemi toho bylo 5 cm :)

Kolega vytáhl foťák a tak máme i nějaké fotky. Rozhodně to mělo svoje kouzlo. Bylo to skoro jak o vánocích :) A ráno z toho nebylo nic :(

PS: ano, vím, v Ostravě jste ho měli tuny a možná ještě máte :)

Blizka setkani

Je patek, 8 hodin vecer. Openspace, do ktereho se vejdem kolem 200 lidi je uz prazdny. Az na 2 lidi, kteri jsou zde pomerne novi. Od pohledu vypadaji prepracovane.

Ten samy vecer o 15 minut pozdeji na zastavce mistni hromadne dopravy sedi clovek v predklonu a bali cigaretu. Na sobe ma starsi perovou bundu a nejvyraznejsi je jeho neudrzovany dlouhy plnovous. Z jeho sluchatek se line punkova hudba, coz je jediny zvuk, krome mraziveho vetru, ktery fici okolo. Najednou se ze tmy vynori dve postavy, ktere vedou pomerne ospaly rozhovor. S clovekem na zastavce to nijak nehne, pokracuje v neuspesnem baleni sve cigarety. Najednou vytahne spunty sluchatek z usi a nasloucha rozhovoru tech dvou. Neco se mu nezda. V tom dvojici oslovi: “vy mluvite cesky?”

Málem jsem blinkal

Dneska jsem se ráno probudil s bolehlavem :/ Uz 4 dny mě cosi trápí, podezřívám krční páteř. Nic příjemného. Asi si o víkendu skočím na nějaké masáže a uvidíme, jak se to vyvrbí. Celkově jsem v poslední době nějaký porouchaný.

Ale abych se dostal k tématu. vyrazil jsem směr Ostrava. Tentokrát úplně sám. Poprvé. Ráno šlo vše pěkně na drátkách a ani jsem se nenadál, byl jsem na letišti v Kodani. Vzlet byl relativně v klidu, odmyslím-li si to, že jsme měli zpoždění. Apropos už jste někdy viděli zácpu letadel na ploše? :) Ale to přistání. Pilot nás hned po vzletu informoval o počasí v Praze. Prý docela větrno. Jak větrno nám došlo až při přistávání, kdy to s námi mlelo ze strany na stranu, pilot měl co dělat, aby nás udržel O_o Skoro mi připadalo, že letadlo regulérně smykuje. A to ticho v letadle (až na trochu nervozního smíchu). Férově aji pírko dopadnout byste slyšeli. Po 15 minutové snaze se pilot rozhodl, že to zvládne a vzhledem k tomu, že teď píšu toto, tak to úspěšně zvládl. Kudos!

Přidal jsem

Přidal jsem poslední sadu fotek, tentokrát z nedalekého města Malmö. Podle počtu obyvatel bych Lund přirovnal k Havířovu a Malmö je taková Ostrava. Samotné centrum města mi přišlo poměrně nudné, ale užil jsem si pobřeží, pláž a moře – které jsem tady viděl poprvé v životě. Většina kolegů je taky z toho pěkně vyplesklá. O to více, pokud to jsou švédští kolegové :)

Jo a mimochodem, příští víkend budu v Ostravě! Poletím tentokrát úplně sám, tak snad nezabloudím :)

Tudy do galerie

věděli jste, že Havířov má více obyvatel než Opava nebo Frýdek-Místek? O_o

Další změny

Včera jsme se dočkali ze strany zaměstnavatele dalšího překvapení. Navrhli nám, že bychom tady mohli zůstat až do léta. Přecijen vzhledem k tomu, že v Ově stejně momentálně nemám kde bydlet, tak nad tím vážně uvažuji.

Večer jsme zašli do místního baru na pyvo za 160 Kč/ks a všimli si zajímavého trendu. Mezi 18:00 – 20:00 do baru přicházely povětšinou slečny a ženy v různě velikých skupinkách, chlapi začali přicházet až později. Místo vyčerpávajících marných pokusů v brzkých hodinách pravděpodobně radějí stráví čas u TV nebo PC :)

A dneska chčije a chčije…

Dneska jen krátce

Dneska jen krátce. Další várka fotek, tentokráte z Lundu, městečka kde přebývám. Stejně jako minule to jsou fotky nafocené kolegou, protože já jsem bohužel bez foťáku a po nějakou dobu jsem byl i bez mobilu :(

Tudy do galerie