Chálka veskrze exotická

Dneska jsem si z mého nepravidelného nákupního výletu do Hypernovy v Nových Butovicích přivlekl na mou osobu zcela nezvyklý balík těch zdravých věcí, kterým se říká zelenina (můj otec sice tvrdí, že nejlepší zelenina je maso, ale budiž). Může za to malá nenápadná krabička s nápisem “cous-cous”…

Na tento ďábelský nápad mě nepřímo navedla moje přítelkyně, která mi jednou večer, když jsem na ni delší dobu dotíral (že mám hlad, samozřejmě), tento exotický pokrm připravila. Ne že bych ho neznal už dřív, pojídal jsem ho občas v Ostravských čajovnách, ale překvapilo mě, že příprava této dobroty je velmi jednoduchá a rychlá (čti – zvládne ji i někdo jako já). Myslel jsem si totiž, že k tomu je potřeba nějakých speciálních ingrediencí (a trocha té černé magie kvůli úpravě zeleniny do poživatelného tvaru).
No a není – kuskus je ultra sytý (jeden talíř jsem měl problém zbouchat), velmi chutný a světe div se – zdravý. Docela jsem ho uvítal po všech těch smažených jídlech, omáčkách a nezdravých věcech, které poslední dobou konzumuji. Dokonce se dá upravit i tak, aby dobře vypadal – a to nemusíte být žádný mistr kuchař :) Jednu chvíli jsem talíř chtěl vyfotit, ale pak zvítězila moje žravost a obsah padl rychleji než jsem pomyslel na foťák…

Pro náročné přikládám recept:
– kus kuskusu
– salátová okurka – 1 kratší kus
– balkánský  sýr – 5-10 dkg
– sterilovaný hrášek – 400g konzerva vyjde na 2x
– rajče střední – 1ks
– kečup, olej, sůl

Kuskus nasypeme na hluboký talíř (množství podle oka, ve výsledku asi 2x zvětší svůj objem), decentně osolíme, přidáme lžičku oleje a zalijeme vařící vodou (lepší vodu přilévat abyste z toho neměli bazén), pokryjeme a počkáme až kuskus vodní směs vcucne. Kypneme do něj kečup a promícháme tak, aby byl hezky červený. Po promíchání navrch rovnoměrně nasypeme hrášek (bez nálevu), nastrouhaný balkánský sýr a rajče a kolem dokola ozdobíme kolečkama z okurky.

Voila, chálka veskrze exotická je hotova! Dobrou chuť, já si rozhodně pochutnal.