Okno do IT minulosti

Všude se píše spousta článků o tom, jak bude vypadat výpočetní technika za 1O, 5O, 1OO let apod. jak budou vypadat naše elektronické lásky (nalejme si čistého vína, žena nikdy nebude tak oddaná a plnící většinu mužských snů tak jako PC) a v podstatě počítače budoucnosti. Takovým příkladem je například článek a velký boom okolo nového přístroje nazvaného Microsoft Surface. Ale podívejme se na to, jak vypadá setkání s minulostí.


Včera mi volal starý známý, jestli se může dneska stavit a donést mi počítač. Že ho získal někde při vyřazovaní starých PC ve firmě. Nu což, řekl jsem si. Kouknout na to můžu a pokud mu to opravím, taxe zřejmě z odměny pěkně ztřískám.

Dnes v 9 hodin, přesně jak bylo domluveno se jeho klasicky rozjasněná tvář i s jeho zázrakem pod ramenem objevila za mými dveřmi. “Dlouho sme se neviděli”, “Jak žiješ, doktore” a podobné hlášky sme vyměnili mezi tím, co vybaloval tu mašinku. “Hele, určitě to není nic špatného, když jsem to pustil, taxe mi na monitoru objevilo, že to má 512 paměti”. V té chvíli jsem, ani nevím proč pojal za pravdu, že jde o megabajty. S představou, že by to mohl být stroj, na který nainstaluju bez problému ikspéčka jsem se s přítelem rozloučil nesa si tu bednu k sobě domů.

Jelikož jsem se těsně před tím probudil, šel jsem použít veškeré sociální zařízení, kterým náš byt disponuje (můj počítač již samozřejmě byl zapnutý) a meditoval nad tím, kde najdu náhradní klávesnici a myš a kde sem sakra dal placky s Win XP a Win 2000 (pro jistotu).

Jaké překvapení na mě čekalo, když jsem se konečně podíval pořádně na tento stroj a uviděl konektor DIN5. Začal jsem přemýšlet, esi se mi to nezdálo a koukl se znova. Skutečně tam je. Klávesnici s touto přípojkou jsem vyhodil tuším tak před čtyřmi lety s tím, že už ji nebudu určitě potřebovat. Předpokládam, že jsem byl poslední “nesběratel”, který měl něco podobného doma. Mladší sestra si ji sice chtěla nechat na hraní, ale byl jsem neúprosný.

S tímto nemůžu nainstalovat PC, takže jsem hned informoval toho “vtipálka”, že s tímhle nic neprovedu. Poprosil mě tedy, jestli tomu nezkotroluju střeva, jestli to správně zapojil. Při otevření tohoto pekelného stroje jsem se nestačil divit. Procesor 486, SIMM paměti, řadič jako karta do základní desky, která je na dvě části. Za tento kousek by byl rád kdejaký sběratel.

A té 512 paměti? To jsem zatím nezjistil, ale mám takové tušení, že nešlo o megabajty, ale kilobajty

Ne moc kvalitní fotografie můžete shlédnout “zde”:http://galerie.jak.cyp.cz/index.php?album=fotkyzmobilu