To byla jízda

Vstávat ve 3 abychom byli v 11 ve frontě na trajekt v Polském Swinoujscie. Takový byl plán. První část jsme zvládli, druhou už ne. Už v 9:13 jsme byli v Ducherowě v Německu, což je cca 1h od trajektu v Polsku. Takže píšu zprávu, že máme spoustu času a už se jenom flákáme. Trošku jsme to přepískli.

Všechno začalo čůrací pauzou u Lídlu. Obrovské zklamání přišlo hned po zastavení na parkovišti vedle zmrzlinového vozu, který z neznámeho důvodu prodávál maso. Ale toaletu jsme objevili – seč jen pro platící zákazníky. Postavili jsme se tedy způsobně do fronty a když na nás přišla řada, začal jsem objednávat lámanou němčinou mixnutou solidní švédštinou. Paní však rozumněla zcela jasně, platit kartou nelze. A tak jsme se skrze gesta doveděli, že musíme do Lídlu na cashback.

Vtrhneme do prodejny, popadneme první věc, která nás napadne a míříme k pokladně. Behěm desetiminutového čekání jsem si i připravil rozumnou něměckou větu, že chceme ještě 10 éček, tak jak se píše na tomto předělovači nákupů na pásu – aka klacku. Paní se mi snaží vysvětlit, že to nejde, ale až poté, co se následující zákazník zapojí do konverzace pochopíme, že ab €10 cashback znamená, že prvně je nutno utratit €10 a ne, že nejméně jde cashbackout €10. Zpět do prodejny – k borůvkám jsme tedy přibrali šampón za €1.5, dva deodoranty za €2, pleťovou masku za €1 a zubní pastu za €3.5. A po 15 minutách čekání u pokladny ještě pro jistotu pláťenou tašku.

A tak trvalo přes půl hodiny, než jsme získali klíček k záchodkům. Nevadí, času máme spoustu. Sedáme do auta, nastavujeme navigaci a vyrážíme. Během cesty se krmíme bagetami, které jsou nacpané tak, že rajčata lítaji po autě. Po třičtvrtěhodině nás navigace vede do lesa – po cestě, která je tak maximálně vyjetá koněm s povozem. Po prvotním šoku kontroluji navigaci… Shit, nevím jak, ale podařilo se mi nastavit jako cíl nějaký random spot v lese. Shit. Opačným směrem od trajektu. Shit. 45 minut cesty (a 45 zpátky). Shit shit. Není na co čekat, opravíme navigaci – očekávaný příjezd do Swinoujscie – 12:00, skutečný příjezd do Swinoujscie 12:00. Tak dobře to jede. Očekávaný odplav(?) trajektu 12:30. Čekáme ve frontě ve Swinoujscie, tak jsme to asi zvládli. Ale něco úplně nesedí.

Další inspekce mapy napovídá – to není most, to je ještě jeden malý trajekt, abychom se dostali k tomu našemu. Tak jsme to nezvládli. Hlava šrotuje. Já a auto jsme sice lístek na trajekt z Rostocku měli, ale jinak byl posledních pár dní plný – a my jsme v autě oproti původnímu plánu dva. Proto jsme pro odjezd z kontinentální Evropy zvolili Swinoujscie. Takže ještě jednou, stejně jako asi 30x za poslední dva dny, kontroluji, zda mají ještě jedno volné místo. A hle, je tam! Očekavaný odplav (!) 15:00. Navigace říká, že jsme v Rostocku v 14:00. No tak paráda. Otáčíme auto a vyražíme.

Jo počkat, ono auto potřebuje i pohonné hmoty, aby jelo, ne? No fakt. Po 15 minutách nervózní jízdy konecně nacházíme zapadlou benzinku. Uf. Mno teď už máme i benzín i čas, tak jsme v pohodě ne? Ne. Jedeme po okreskách a před námi řada jak cyp – neochvějně ji vede přerostlý kamión. A tak ztrácíme dalších 10 minut na příjezdu, než se dostaneme na dálnici. Tak teď? Šlápnu na to ať mi vlajou vlasy – vskutku! V autě není klimatizace, takže musíme mít pootevřené okýnko, protože je fakt vedro. A ve 180 se řítíme přímo do Ros.., ne kolony… Minuty utíkají jako sekundy a když konecně projedeme zúžením na navigaci svítí příjezd 14:49.

To už jsem ztratil naději, ale někam jet musíme. V hlavě šrotují alternativní plány, na tachometru 160. V nejhorším dáme večeři a hotel v Rostocku a vyjedeme zase ráno. A tak oči na cestě, ruce křečovitě na volantu, hlava plná myšlenek a sjezd z dálnice 100 metru za mnou. To jsem ale debil/unavený.

Abych to už teda zkrátil. Check-in auta a řidiče v 14:52 prošel – trajekt měl půl hoďky zpoždění. Najeli jsme mezi prvníma, protože jsem se hodil do správné fronty. 11 hodin za volantem. Osobák. Pyvo, spánek. Z trajektu to už dojela má drahá.

Comments (1)

  1. Karel Kilián 

    Jsem ani netušil, že umíš tak čtivě psát! Dobře se to četlo, i to napětí jsi vystihl.