Cestujeme s ČD

Bydlím 22 minut jízdy vlakem od centra města, což je naprosto fajn. Bohužel, tohle platí jen v naprosto ideálním případě. Startovací okna jednotlivých spojů jsou každou půlhodinku, což už tak moc ideální není, ale dá se to v rámci možností přežít. Dnes jako každé úterý, kdy mám být v 13:00 ve firmě na servisní hodiny, jsem vyrazil v 11:30 se sestrou z domu. Cestou na nádraží, které je přibližně 1km od nás z domu a která nám trvá asi tak 15 minut naprosto ladnou a pohodovou chůzí, jsme krásně zavtipkovali na téma nově napadlého sněhu a toho jak tomu říkají kalamita.

Teprve tam nám ale došlo, že to bohužel není vtip, ale ten nejčernější sen. Z rozhovoru partičky přidrzlých výrostků bylo jasné, že ČD zase něco zvrtali a dnešní cesta do práce mi nebude trvat obvyklých 50 minut, ale bude to rozhodně tříciferná hodnota minut. Nelenil jsem, tasil ostře nabitou Nokii 6300 s TMCZ EGPRS a začal kolem sebe střílet vhodně mířenými dotazy na internetové jízdní řády. Ovšem náboje mi došly poměrně rychle. Vlak před tím, kterým bylo zamýšleno jet, stál o stanici směrem k centru a měl již 25 minut zpoždění a vlak kterým chceme jet pro jistotu ještě ani nevyrazil z jeho domovské stanice. A vlak po něm měl již 15 minut a to teprve kolem nás projížděl v opačném směru.

Sestřino rozhodnutí znělo jasně: „Seru na to a jdu raději domu dělat něco užitečného, než trávit den cestováním“. Já to bohužel vzdát nemohu a musím opustit rodnou ves. Pár dalšími hbitými výstřely jsem zjistil, že další „nejrychlejší“ cesta je autobusem, který mi jede za 8 minut a cesta s ním mi přivodí celkové zpoždění 10 minut za cenu nepohodlné jízdy přecpanými vozy a dvěmi přestupy v poměrně mrazivém počasí.

Dále si již nestěžuji na Dopravní podnik Praha, protože ten za to bohužel nemůže, ale jen chci lehce nastínit jak se mi cestuje. První busík dorazil na čas a v cílové stanici přestupu jsem byl naprosto přesně. Dále to bohužel už tak šťavnatě dobré nebylo. Navazující bus přijel s 5 minutovým zpožděním a hned za vesnicí se postavil do úžasné fronty aut čítající cca 4km délky a asi tak 30 minut popojíždění. Před patnácti minuty jsem měl být na druhé přestupní stanici a nastupovat do tramvaje směr kancelář. Tam budu nejdříve za dalších 15 minut a to ještě budu muset být opravdu hodný.

Moje aktuální časová prognóza je, že tam dorazím v 13:45, což v překladu znamená, že cestu která mi normálně trvá 50-55 minut pojedu 2 a čtvrt hodiny, což je přesně 135 minut a tím se též splnil tříciferný minutový zápis mé cesty. Přes okolní vesničky mi cesta autem trvá něco kolem 20-25 minut a to i v dopravní špičce. Všichni nabádají ať jezdíme MHD, vlaky a dalšími hromadnými dopravními prostředky, že ušetříme, ale ať se snažím jak chci, tak dle pravidla, že čas jsou peníze mě cestování s nimi stojí mnohem více peněz něž chci za jejich služby utrácet.

Již několikrát jsem ČD poslal mail se stížnostmi a hlavně návrhy na jejich zlepšení, dostal jsem pouze univerzální mail, který posílá automat při příchodu jakékoliv zprávy. Vím se 100% jistotou, že se tím nikdo nezabýval ani co se za nehet vejde. Všechno mi to připadá jako, že ekologie a další tomu přiléhající záležitosti jim jsou ukradené a místo aby je preferovali a využili svého dopravního monopolu na kolejích jej zneužívají proti nám a když se nad tím zamyslím, tak i proti sobě sama.

Comments (1)

  1. Davewolf 

    Č(ekame)D(louho) :)