Jeden z mnoha

*Jelikož komentáře jsou nepraktické, tento článek má býti reakcí na přechozí, jehož autorem je Kew. Také jest sepsán pro uložení minoritních informací k sestavování a instalaci PC, které mi při poslední stavbě unikly.*

Vypadá to, že můj život se naopak skládá z velice zajímavých někdy i extrémních dní, které jsou občas narušeny nějakou šedí. Kde tedy kolega píše o jednom z minoritní skupiny, já naopak nebyl ničím překvapen.

Kew už nějakou dobu uvažoval o koupi nového počítače a když se ta informace donesla ke mě, nemohl jsem odolat a musel jsem se pustit do komentování.

*Abych věci uvedl na pravou míru. Během posledních dní jsem přišel na fakt, že stejně jako má většina žen úchylku trávit neskutečné hodiny v obchodních centrech potažmo hypermarketech, mě naopak stačí strávit pár krátkých chvilek v prodejně výpočetní techniky.*

Ladění probíhalo tím způsobem, že si náš kolega vytvořil představu o ceně a na ní závislém výkonu PC a následně vybral nejsympatičtější komponenty. Abych to neprotahoval, na základě odpovědí budoucího majitelem, diskuzí, technických článků a doporučení mého mistra..

*V poslední době se stala celkem populární reference na padawana a jeho mistra z Star Wars. Abych byl in, musel jsem ji také použít.*

.. jsme po čtrnácti dnech ustálili sestavu. Určitě nebude žádným překvapením, že se z 80% lišila od původní.

Ve čtvrtek jsme podle domluvy vyrazili na nákup. Řidič-kolega tvrdíce, že již drahnou dobu neusedl za volat byl značně nervozní a zřejmě byl také natěšený na na svého nového drobečka, a tak než jsme se vykodrcali z parkoviště před jeho domem, stihl mu asi 3x chcípnout motor a také vyrazil rovnou směr prodejna bez jediné myšlenky, že toho drobečka bude muset také zaplatit. Včas jsem jej varoval a podařilo se nám dojet až k bankomatu.

Jak probíhalo šaškování s výběrem peněz stihl popsat již kolega přede mnou, pokud by to nestačilo, doporučil bych představit si člověka psychicky nalomeného s minimálně pěti papírky v ruce, na kterých stálo: BYL PŘEKROČEN DENNÍ LIMIT VÝBĚRU.

Tento incident se jistě také podepsal na jízdě směrem do prodejny, neboť chcípání motoru na křižovatkách neustávalo, nehledě na opět ne úplně vhodně zvoleném směru jízdy. Pravda, dojeli bychom i tou druhou stranou.

Parkování bylo také kouzelné. Věděli jsme kde potřebujeme zaparkovat a na místě jsme zjistili, že tam prostě nezaparkujeme. Po malých kousíčcích sme několik minut projížděli přilehlé okolí a hledali místečko. Nakonec sme skončili nejméně 5 minut rychlé chůze od prodejny před branou jednoho s domků, což jsme si uvědomili, až jsme zamkli auto. Naštěstí majitel domku byl zrovna na zahrádce, takže byl hned požádán. Po cestě do alfy jsme našli hromadu dalších volných fleků, které jednak nebyly před brankou ale dokonce i blíže k Alfě.

Když jsme konečně vkročili do prodejn… špatně. Když kolega konečně vstoupil do prodejny a já stál venku za prahem a i přesto v jeho patách, zjistili jsme že místnost je k neuvěření napráskaná. I protlačili jsme se doprostřed davu, i přesto že můj instikt je dostat se z davu ven a já si začínal užívat společnosti křemíku. Než jsme se dostali na řadu, padlo i několik komentářu ve stylu: lidi, jejichž plánovaná útrata je nižší než 5000 Kč, nechť se okamžitě vypakují z místnosti. Částka postupně rostla, neboť jsem na první pokus neodhadl kupní sílu předvánočně rozjařeného davu kupujících. Když jsme se bližili na řadu, z mých úst vycházely nadšené hlášky 14leté fanynky na koncertu Tokio Hotel. Tím mám na mysli – “už se blížíme”, “ten prodavač se na mě podíval”, “kež bych se ho mohl dotknout”.

Když už jsme byli na řadě, napřeskáčku jsme s kolegou diktovali komponenty. K tomu se váže vtipná story – Kew zapomněl seznam doma na stolku s PC. Po zaplacení s plnýma rukama – tedy já s plnýma rukama case, kolega s plným batohem jsme se odebrali domů. Tentokrát už byl řidič nadšený obsahem svého vozu, že už mu motor tolikrát nechcípnul.

Přišla chvíle skládání. Bez obalu řeknu, že většinu věcí jsem rozhodně nerozbalil a přesto jsem kolegu nasral (ahoj Kewe :p). Pro rekapitulaci, rozbalil sem akorat procik, grafiku a mozna tak napůl základovku (z krabice už byla ven, jenom jsem ji vytáhl ze sáčku). Kew naopak vybalil disk, paměti, mechaniku a case a základovku ven z krabice.

*Musím všechny upozornit ať buď čtou nebo vytvářejí a píšou specifikace. Je to užitečná věc. A ty, co ji mají psát, ať ji píšou dobře.*

Specifikace byla důkladně přečtena a na jejím základě byla sestavena střeva PC dovnitř case. Ovšem ke case se objevil takový zajímavý kousek papírku velikosti možná tak A6 přeložený napůl, na kterém bylo popsáno všechno špatně. Nebyli jsme proto schopni zapojit front panel audio. Kolega má ovšem velice dlouhý drát k mikrofonu, takže nebyl problém zapojit jej do zadní zdířky. Předtím ještě, zatímco kolegové hráli DotA mod pro War3, připojili jsme se na jejich TeamSpeak a zjistili, že **bílý kablík je vždy mínus a mínus patří na desce k mínus**.

**K procesoru a chladiči není nutná chladící pasta, neboť ji již obsahuje chladič na sobě naplácanou a chladič se pouze přicvakne, otáčení cvakátek je nutné pro jeho odstranění.**

Když jsme se konečně dostali k bootování, byli jsme paní domu obdarováni výbornou večeří, proto jsme pustili PC, zapnuli bios a zálibně jsme koukali na řádek CPU Temperature abychom se ujistili, že jsme při sestavování neudělali někde nějakou fatalní chybu. Neudělali, proto jsem byl značně překvapen, když později při pojmenovávání druhého svazku po napsání písmen “Da” následovala další “ta” a ne “vo”.

Pak jsem ještě uměle vytvořil problém s instalací sata disku, neboť jsem vycházel ze špatné premisy, že CD s ovladači neobsahuje ty, zrovna nutné pro jeho instalaci. Také neznalost, že **disketa při úvodním stisku F6 pro instalaci SCSI a RAID řadičů musí být již uvnitř mechaniky** a ne v ruce kolegy přinesla několik potíží.

Nakonec se již vše podařilo a se softwarovou instalací již kolega problémy neměl, takže jsem odešel podle původního plánu + 2 hodiny. Moje předpoklady, že v pět budeme doma a že do osmi máme PC sestaven byly značně optimistické.

Mno a nyní jsem dostal představu dalšího kolegy a tak se bavím čtením technických článků a diskuzí a hodlám se i zeptat mého Mistra, jak sestavit komp opět pro jiné požadavky.