Tragédie o nakupování PC

Když jsem psal článek “PC”:http://blog.jak.cyp.cz/?p=12 a vybíral si nové periferie ke svému PC, i stalo se, že jsem zabrousil i do sekcí s počítačími střevy. I zachtělo se mi obnovy komponentního parku svého drobka. Vysoká cena komponent mě ale v té době odradila, takže jsem jenom slintal nad některýma komponentama a ze srandy tvořil nákupní košík. Cena se vyšplhala na 13K při výběru fošny, procu, pamětí a disku. Spokojeně jsem tedy odkráčel od stolu s myšlenkami, co všechno bych v tom novém kousku mohl mít.

**Dějství první – Vybírání**
V době ne tak minulé se mi dostalo nabídky, která se neodmítá. Samozřejmě vše začalo trošku přiblblou otázkou: “Koupíte mi počítač?” a šokující odpovědí “Proč ne?”. To ve mě zapnulo všechny motorky a už sem se vrhal na internetovou nabídku místní prodejny IT techniky. Sestavil jsem si celkem slušnou sestavičku, která by mohla být hodnocena jako mainstream. Během výběru jsem musel nastudovat mnohé nové technologie, které můj momentální PC postrádal – PCIe, SATA, DVI a mnoho dalších, o kterých jsem slyšel akorát ve vlaku.

Jenže pak jsem udělal něco, co jsem dělat rozhodně neměl. Nechal jsem si ji ohodnotit znalcem v oboru. Což samozřejmě vedlo k zvýšení ceny – “Hele, esi budeš dělat tohle, tak to si pořiď tamto, abys to měl lepší”, “to nekupuj, kup tohle” apod. Cena naskočila. nakonec jsem byl i spokojený.

**Dějství druhé – Dodávka**
Jsou tři dny před “LANovou párty”:http://blog.jak.cyp.cz/?p=30 a mě napadlo, proč to neurychlit a užít si nového výkonu na akci, na které jej využiju nejvíce. I jal sem se urychlování věcí. Objednávka proběhla den před započetím akce a podle dopravních podmínek měla sestava dorazit ještě ten den k večeru. Natěšeně sedíme u kámoše doma s vyfocenými dva a dvaceti tisíci korun a nemůžu se dočkat, až přijde a začne stavba – dokonce jsem si vzal dovolenou, aby byl čas. Po úmorném čekání nás napadlo zavolat ke kurýrovi, jak to s dodávkou vypadá. Bledě, E-shop nic nedodal, PC nepřijede. Naštvaně jsem se tedy zvedl od kámoše a valil domů, jelikož mě má rodina ten den ještě vlastně neviděla. Chmury se nakonec podařilo zahnat o pár hodin později v posilovně.

Nastal další den, opět sedíme u toho samého kamaráda, ke kterému měla objednávka dorazit a čekáme. Čas si krátíme přípravou brlohu tak, abychom tam mohli strávit nerušeně 3 dny za počítači s hlavou mezi pravým a levým sluchátkem, monitorem a opěrátkem.

Název dalšího dějství dává tušit, že dodávka opět nedorazila. I když došlo ke změně povětrnostních podmínek na centrále eshopu, přesto další volání kurýrovi přineslo stejný výsledek, jako den předtím. Storno objednávky. Co se dá dělat, musím donést svůj CRT monitor – jaká radost. Chmury se tento den podařilo zahnat až prvním chlazeným staropramenem a partičkou Doty.

**Dějství třetí – Nákup**
Je po LANce a tudíž na své PC opět nespěchám. je čas na další rozmysly apod. Přichází komunikace s člověkem sběhlým a změny v sestavě jsou opět na světě. Prý blbý monitor, proč si nepořídím tamten.

Když už sem udělal 2 chyby předtím, rozhodl jsem se i k tomu, udat svou sestavu na fórum a zeptat se samozvaných profíků. Dalších několik nečekaných změn, jež některé naprosto popíraly doporučení prvního zmíněného znalce v oboru. Další změny, tentokrát i k mé spokojenosti, neboť vyšlo jak na dražší monitor, tak i na 5.1 repráčky.

Nadešel den, kdy má prodejce vše na sladě, je čas pro něj vyrazit. Pro pohodlí a jistotu, že PC nebude při přenosu poškozeno, snažím se sehnat motorové vozidlo i s řidičem. Takových lidí znám celkem něco okolo patnácti, což dává šanci cca 7%, že neseženu nikoho. Avšak pravděpodobnost je taková svině, že jsem nikoho z těchto lidí nesehnal ani podruhé a to den následující. Z toho by se jeden poexkrementoval.

Nakonec tedy přichází na řadu man-power. Začala hra o čas, kdy u prodejce zavírají v 5, ja končím ve 3, mám to přes celé město, musím se ještě stavit domů a zajistit pomocníky, jež mi jej pomohou dotáhnout do bezpečí domova. Po několika peripetiích ale dorazili na místo a i transport se nakonec povedl.

**Dějství čtvrté – Instalace**
PC je doma a dobrovolní šerpové (každopádně jim patří nějaký ten dík) jsou hladoví. navíc mají slíbenou luxusní chalku v nedalekém bydlišti jedné z žen. Stavba PC proto nabírá rychlosti. Dostavený PC byl odložen a po přátelích se zaprášilo. Co je přátelství proti žvanci.

Nakonec se tedy ještě vrátili a posledních několik chybějících součástí zapojeno. Zapnutí nakonec nebylo tak hladké, neboť DVI stále nefunguje. Přepnutí do analogu a nový start. Tentokrát již i šťastné setkání s BIOSem, trochu nastavování a restart. Další nastavování, přepínání a kontroly. Při posledním zapnutí se ale PC něco nelíbí. Po půlhodině zkoumání přišlo rozluštění této závady. Zapnutí kontroly větráčku – větráček se po zapnutí PC netočí. Konečně je vše nastaveno a my můžeme navštívít místní nálevnu spolu s několika dalšími přáteli.

na instalaci, zmíněnou v názvu dějství tedy nedošlo. I přesto už jsem zjistil, jak si poradit se SATA diskem a pořád musím zjistit, jak si poradit s DVI připojením monitoru – ale ta “dvacítka” je nádherná.