Blizzard

Blizzard dnes oficiálně ohlásil další hru, kterou hodlá vydat. Myslím, že výsledek nakonec překvapil většinu. Ale teď je to tady černé na bílem. StarCraft 2.

Den před oznámením sme s pár lidmi polemizovali nad tím, co by to mohlo být. Můj názor byl takový, že vydají naprosto nový titul. Proč? Vezměme to pořadě. Warcraft docela těžko, Poslední dvě vydané hry byly Warcraft 3 a World of Warcraft. Toho už by bylo trochu moc. Na Diablo jsem nesázel zvlášť proto, že většina Diablo vývojařů se od blizzardu odtrhla a chystá své dva projekty. Hellgate:London mě příliš nenadchl (zatím) a Mythos, na který se pro změnu těším až moc. Víceméně jde o MMO Diablo a ještě k tomu free. Nemůžu se dočkat. Mno a Starcraft jsem netipoval kvůli toho, že jednička je moc dokonalá, nehledě na to, že je pro blizzard stále zdrojem zisků. Vždyť se pořád hraje na oficiálních světových turnajích.

Ku této milé příležitosti bych se ohlédl za hrami Blizzardu. Stále tvrdím, že patří mezi top vývojařskou společnost spolu s ID.

První ze známých Blizzardích her je Warcraft. Jedničku jsem hrál až poté, co už jsem měl v ruce druhý díl, takže mě příliš nenadchla. Ale vím, že kámoš z vedlejšího baráku ji docela často hrával. War2 jsem hrával jak posedlý na mé staré třistašestaosmdesátce. Měl jsem nějakou ořezanou verzi, takže jsem k tomu poslouchal jediné hudební CD, které jsem měl tehdy doma, Blondes, přes audio výstup CD-ROMky. Ještě teď. když slyším nějakou jejich písničku, taxi v duchu představím orčí guard towers nebo želví ponorky. Jaká to nostalgie.

Diablo. Pentium pětasedmdesát, které jsem sdílel se svým sourozencem se pod tíhou této hry pěkně zapotilo. S černobílým monitorem. Jaké to prozření, když jsme jedny vánoce dostali barevný monitor. A Diablo 2 už pařím taky nějakou dobu. Poprvé jsem jej bez datadisku rozfičel na zánovní třístovce s doporučením kamaráda, abych si nebral nekromancera, že si prý moc nezahraju. Měl pravdu sice pravdu, ale nešlo o to, že bych nezvládal miniony, nýbrž Duriela. Když jsem se pak dostal i k datadisku, volba padla na assasinku. Stále dumám, kde té je konec. Jednou jsem ji dokonce vzal na malou multiplayer akci s low lvl paladinem. Pak se přehnalo spousta módů, jejichž přehlídku nakonec ukončil Zy-El, který odradil většinu z nás. Mno a rok zpět jsem zase vytáhli tento svost a estě pořád sme nepřestali.
A už mám originálku.

Starcraft. Začátky na černobílém monitoru, příchod monitoru barevného a první hry po síti. Tehdy jsem ničil kamarády jedinou strategií. Na nějakou dobu jsem je odradil od hraní a pak přišli na to, jak se tomu postavit. Vzhledem k tomu, že jsem pořád hrál jedno a to samé a oni nacvičili spoustu různých strategií, dostával jsem pak jednu ránu za druhou. Pak to nebavilo mě (všichni sme stejní). Mno a pak vznikly různé turnaje, ve kterých jsem byl jenom zůčastněným pozorovatelem a zapadlou hvězdou.

Mno a zase Warcraft 3. Dle mého názoru nejhorší hra Blizzardu. Jednou to ale přijít muselo. V podstatě tu hru mám, ale hrál jsem ji jenom párkrát. Nevím o čem je kampaň, kde se vzaly další 2 národy ani proč ta hra vypadá ve 3D tak blbě. Teď jsem ale četl o módu DotA, který by mohl být zajímavý, avšak je to především multiplayerová zábava a nevím, koho bych k tomu zlanařil. Takže asi taky nic.

A World of Warcraft? Měl jsem za sebou rok pilného hraní Lineage 2. Nedokázal jsem se přeorientovat na nové ovládání, jiný (ale opravdu jiný) vzhled ani způsob hraní. Paradoxem je, že kvůli preview na WoW jsem začal hrát Lineage.

Mno a teď tady máme Starcraft 2. Huh. Myslím, že pomyslná laťka je velice vysoko. Nejsem jediný, kdo se bojí, že ji Blizzard již nepřekoná. Jiní už automaticky hodili flintu do žita. Kolega dnes pronesl – zdá se mi to, nebo je to jenom StarCraft ve 3D. Ano, vypadá to tak. Pár nových jednotek hru nezachrání. Já ale věřím v nový dokonalý příběh a spoustu bezesných nocí strávených před žhnoucím monitorem a to jenom kvůli toho, že je to Starcraft ve 3D.

Svůj propad má Blizzard již za sebou, je čas to rozbalit. Nové stránky se pomalu plní informacemi o nástupci legendy. My si však budeme muset počkat ještě tak třičtvrtě roku, než se objeví alespoň demo na našich vlastních monitorech.

Comments (1)

  1. Mr.D 

    Rofl, zapadla hvezda :)