LAN párty

Státní svátky jsme letos oslavili poněkud netradičně. Kolega zorganizoval LAN párty u něj doma. Jak se říka, kočka není doma, myši mají pré.

Všechno bylo dopředu vyhlášeno na středu. Pro mě to ale začalo už o 2 dny dříve a to pokusem o koupi nového PC. Ale o tom jindy, neboť to je historka, která zaslouží celý příspěvek. V den D jsme se snažili ještě na rychlo sehnat motorové vozidlo, jímž by se počítače svezly na místo. Učastníci naštěstí nebyli z daleka, protože se jej sehnat nepodařilo. Poslední plamínek naděje zhlasl s telefonátem osobně matinkou kámoše, na kterého jsme spoléhali. “Asi vám naruším plány, ale synovi auto nepůjčím.” zněly její slova značně nerudně i přes to, že jsem se snažil jednat mile a s úctou.

PC se tedy na místo autem dostaly na místo v rukou jednotlivých účastníků. Nebyl by to takový problém, až na 2 CRT monitory, které jsou mrchy těžké. V hodině H jsme měli na místě 6 PC a jeden notebook. Paradoxní na tom je asi to, že notebook patřil pořadateli, tedy nemusel být transportován.

Započetí akce jsme oslavili návštěvou místního supermarketu a zajistili si proviant – ten se v mém případě skládal z jednoho chleba, štangle salámu, basy piv a čokoládové vzpruhy – DELI – v počtu pěti kusů. Pro kolegy byl nákup o něco složitější, rozhodli se totiž nakupovat ve skupině. Čas potřebný k nákupu se tedy v jejich případě natáhl o neuvěřitelnou půlhodinu.

Nyní jsou piva v mrazáku a počítače nakopnuté. Kupodivu první gameska, kterou jsme spustili nebyla hra, kterou sme kdy předtím už několikrát hráli. Nekolik dní před akcí jsem navrhl DotA mod, když někdo mluvil o Warcraftu 3. Nakonec se dostal do TOP her spolu s UT 2oo4 a tyto dvě hry jsme poslední noc střídali.

Prostor, který byl k dispozici rozdělil hráče na 2 týmy. Takže většina her se nesla jako bitva Obývák vs. Pokoj. V každé hře měl navrch někdo jiný, takže si vítězství užily obě strany. Není nad kooperaci, když spoluhráč sedí přímo vedle vás. Horší ale byly hry, které jsme hrali všichni dohromady. To odnesly hlasivky.

Během celé akce se prostřídalo pár lidí, ale nikdy jsme se nedostali na více, než 7 strojů v jednu chvíli. Což je dosti nepraktické, ale porvali jsme se s tímto handicapem.

Dokonce se do našeho programu dostalo několik málo epizodek, skoro bych řekl subquestů. Trocha zeleného štěstí nás dostala do velice komických situací, zamrzlé pivo, kamera nebo teplý oběd, který vypadal jako na odtučňovacím táboře.

Poslední LAN party jsme pořádali cca 3 roky nazpět. Tam bylo plánováno vydržet těch 5O hodin, po které akce trvala vzhůru, s povolenými 8hodinami na odpočinek v ramci. Z technických důvodů jsem ale usnul a tudíž kvótu nesplnil. Po třech dlouhých letech jsem to nakonec dokázal. 5O hodin vzhůru. Když jsem to chtěl oslavit, zrovna mi někdo odcizil pivo z lednice a jelikož tam nebylo žádné chlazené, nebylo čím toto vítězství zapít. Do karet mi ale hrálo to, že nebyla noc a tudíž se čas natáhl na pěkných 58 hodin.

Ještě několik statistických údajů z akce.

Délka trvání: 64 hodin
Průměrná délka spánku: 17 hodin
Počet účastníků: 9
Počet hráčů: 8
Počet piv: 49
Počet her: 13
TOP hry: DotA, UT2k4
Seznam her: DotA / Hero Siege, UT2k4, StarCraft, Re-Volt, Age of Empires: The Conquerors, Counter-Strike, Quake 2, Black Hawk Down, Hidden & Dangerous, FIFA 2005, Need For Speed: Carbon, Porat Sturvat, Spider Solitaire

*Akce byla velice dobře obrazově zdokumentována a to jak fotoaparátem, tak kamerou, která stála v pokoji a dělala snímky každou minutu. Během následujících dní se bude muset video zpracovat.*